Iftikhor, Gevyma (2024) Diversifikasi Pangan Olahan Jagung Manis Untuk Meningkatkan Pendapatan LMDH Wanasari Di Sekitar Hutan. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat Indonesia, 1 (3). 07-14. ISSN 3046-6202
Text (Abstrak)
Abstrak Jurnal.pdf Download (159kB) |
|
Text (Pendahuluan)
Pendahuluan Jurnal.pdf Download (215kB) |
|
Text (Metode)
Metode Jurnal.pdf Restricted to Repository staff only Download (92kB) | Request a copy |
|
Text (Pembahasan)
Pembahasan Jurnal.pdf Restricted to Repository staff only Download (274kB) | Request a copy |
|
Text (Daftar Referensi)
Daftar Refrensi Jurnal.pdf Download (162kB) |
Abstract
Abstract: Efforts to diversify corn-based processed products have not been widely carried out by the community, including LMDH in Candisari village,Lamongan Regency. This is due to the lack of knowledge and skills in the community regarding innovations in corn-based food processing, and people are more likely to sell corn directly to middlemen to make ends meet. The main aim of this socialization is to provide LMDH with a solution on how to use sweet corn in the Candisari Village area to process it into marketable food products using simple technology. This is the basis for socialization activities and the use of corn processing carried out in Candisari Village, Sambeng District, Lamongan Regency. The result of the socialization is an increase in community knowledge and skills in innovation in corn pudding processing and product marketing. Keywords: Diversification, LMDH Wanasari, Corn,Processing Abstrak: Upaya diversifikasi produk olahan berbahan dasar jagung belum banyak dilakukan oleh masyarakat termasuk LMDH Wanasari di desa Candisari Kabupaten Lamongan. Hal ini disebabkan karena minimnya pengetahuan dan keterampilan masyarakat tentang inovasi pengolahan pangan berbahan dasar jagung, dan masyarakat desa lebih cenderung untuk langsung menjual jagung tanpa adanya pengolahan lebih lanjut. Tujuan utama sosialisasi ini adalah untuk memberikan solusi pada LMDH Wanasari bagaimana memanfaatkan jagung manis di areal Desa Candisari untuk diolah menjadi produk pangan yang bernilai jual dengan teknologi yang sederhana. Hal ini yang mendasari kegiatan sosialisasi dan pemanfaatan pengolahan jagung dilaksanakan di Desa Candisari, Kecamatan Sambeng Kabupaten Lamongan. Hasil dari sosialisasi adalah meningkatnya pengetahuan dan keterampilan masyarakat dalam inovasi pengolahan puding jagung hingga pada pemasaran produk. Kata Kunci: Diversifikasi, LMDH Wanasari, Jagung, Pengolahan
Item Type: | Article | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Contributors: |
|
||||||||
Subjects: | S Agriculture > S Agriculture (General) | ||||||||
Divisions: | Faculty of Agriculture > Departement of Agribusiness | ||||||||
Depositing User: | Gevyma Tharis Iftikhor | ||||||||
Date Deposited: | 30 Jul 2024 03:43 | ||||||||
Last Modified: | 30 Jul 2024 03:43 | ||||||||
URI: | https://repository.upnjatim.ac.id/id/eprint/27813 |
Actions (login required)
View Item |